Home › Hardlopen › ProAthletics › Pro versus Wereldrecords
 

Scores van de Wereldrecords ingevoerd in ProAthletics


Op het internet kun je bij de IAAFen WMA, lange lijsten van wereldrecords vinden. Hoewel onze formules geoptimaliseerd zijn voor recreanten van Nijmegen Atletiek, is het toch erg leuk om eens naar de scores van professionals te kijken. Daarom hebben we alle wereldrecords eens ingevoerd in onze database.

Het beeld wat naar voren komt is dat de wereldrecords van de seniorengemiddeld ca. 70 scoren, terwijl de veteranenwereldrecords gemiddeld ca. 73 scoren. We denken dat de iets scherpere records bij de senioren, ook na leeftijdskorrektie, te verklaren zijn door het feit dat deze senioren records door 100% professionals worden gelopen. Daarnaast bepaalt natuurlijk de courantheid van de afstand de scherpte van het wereldrecord. Zo scoren de wereldrecords van incourante afstanden (bijvoorbeeld 2 km) doorgaans minder dan de veel gelopen afstanden zoals de olympische nummers. Wil je een wereldrecord breken? Zoek dan naar de relatief "zwakkere" wereldrecords, d.w.z. ProAthletics score > 75.

De records zijn gesorteerd op de scherpte van het wereldrecord: Download: rangschikking van alle wereldrecords. In de "overall" rangschikking van alle wereldrecords scoren de marathontijden erg goed. Dit komt omdat ProAthletics in de weegmethode een bonus boven de 21.1 km geeft die oploopt tot 5% bij de marathon t.o.v. de meest gangbare rekenmethodes. Dit doen we om dat blijkt dat recreatieve atleten geen tijd hebben om de training te laten escaleren, hetgeen vooral nodig is voor de langere afstand. Voor professionals - zoals Paula Radcliffe (2:15:25) en Haile Gebrselassie (2:03:59) - is het dan ook niet vreemd om te zien dat hun wereldrecords op de marathon hoog in de lijst staan. Negeren we de marathon dan zie we Kenenisa Bekele hoog op de lijst staan met zijn records op de 5000 en 10000 m (12:37.35 en 26:17.53, respectievelijk). Het record van Zersenay Tadese (58:23) op de halve marathon staat scherpst als niet-marathon. In de ranking van de wereldrecords, is de best scorende middellange afstand van de Russische Yekatarina Podkopayeva (als V45, 4:05.44 op de 1500 m).

N.b. de snelste tijden van de Zevenheuvelenloop zijn ook ingevuld in bovengenoemde download.

Laatst bijgewerkt 29 december 2010
Nijmegen Atletiek Verenigingsnummer V0018426 © 2018
Contact / Sitemap
Compatible met Firefox 18.0.2+ en Internet Explorer 9+ beste weergave in 1280x1024

Ogenblik a.u.b. ...