Home › Vereniging › Toen en nu
 

Van AVN met PRO naar Nijmegen Atletiek...

Nijmegen Atletiek is opgericht in 1978 destijds als "Atletiek Vereniging Nijmegen" (AV Nijmegen, afgekort AVN). Zij is ontstaan uit twee andere verenigingen, n.l. Quick Nijmegen en Union Numaga Combinatie (UNC). De beide oud-verenigingen lagen nogal ver van de geplande kunststof atletiekbaan af, en dus lag het voor de hand dat er voor atleten en de diverse geledingen een nieuw home moest komen, gelegen aan die vernieuwde atletiekbaan. De moederverenigingen konden of wilden de mogelijkheden niet oppikken en dus ontstond na een gedegen voorbereiding AV Nijmegen. Ger Krol was de eerste voorzitter en zette de structuren neer die vele jaren haar nut heeft bewezen.

In de eerste jaren waren wij te gast in het clubhuis van korfbalvereniging Novio. Toen Novio naar een nieuw sportcomplex ging bood het AV Nijmegen het clubhuis te koop aan. Het clubhuis moest wel aangepast moeten worden aan de eisen die een atletiekvereniging stelt. Ons latere erelid dhr. Engels was de eerste clubhuisbeheerder. Tjerk Dalhuisen volgde hem op, en onder zijn leiding werd het clubhuis verbouwd en aangepast aan de eisen van die tijd. Ook was hij de drijvende kracht achter het competitieteam.

Inmiddels had AV Nijmegen een jaarlijkse internationale wedstrijd en een topsportbeleid. Samen met CIKO'66 werd het NK op Papendal gehouden en watlater op de eigen baan de Nike Games. De drijvende kracht achter die zaken was het wedstrijd organisatie comité. Dit comité bestond onder andere uit Thea Langen, Jan de Boer, Harry Hagemans en Theo Verheijen. Onze toppers op het veld waren o.a. Eltjo Schutter en Rudy Verriet. Op de achtergrond, maar niet onbelangrijk, speelde Jan Thijssen een rol binnen AV Nijmegen. Als vraagbaak en contactpersoon naar verschillende instanties heeft hij een belangrijke bijdrage aan AV Nijmegen geleverd. Later werd hij voorzitter en zorgde hij voor de volgende verbouwing van het clubhuis.

Ook werd in die tijd begonnen met een recreatieafdeling. Begin jaren '90 bleek dit niet aan de verwachtingen te voldoen. De trimafdeling bestond voornamelijk uit oud-atleten en de wervende kracht naar buiten was minimaal. De kennis om mensen verantwoord te laten sporten was ruimschoots aanwezig. Maar de nodige zorg voor de trimafdeling ontbrak. Daarom werd besloten deze afdeling te verzelfstandigen. Onder impuls van Mike Fairley en Ton de Graaff werd daartoe de stichting Pro-Athletics (afgekort PRO) opgericht. Hiermee werd duidelijk te kennen gegeven dat de recreatieve loopsport een doel op zichzelf is en geen bijwagen van de baanatletiek. Het succes bleef niet uit. Hadden trim en baanatletiek in 1990 nog geen 500 leden, momenteel hebben we samen zo'n 1400 mensen aan het sporten.

Ook de wedstrijdatletiek heeft baat gehad bij de splitsing. De competitie kreeg voorrang en de seniorenteams gingen richting eredivisie. Verder werd veel aandacht besteed aan het aanbieden van alle onderdelen op de training en aan de doorstroming van de jeugd. De topatletiek is al jarenlang goed vertegenwoordigd met als boegbeelden Marko Koers en Theo Joosten. En onder de bezielende leiding van voorzitter Bert van der Koelen werd een begin gemaakt met een nieuwe topwedstrijd: de Nijmegen Global Atletics.

Bij al deze groei hoort ook een goede infrastructuur. De clubhuis-commissie onder leiding van Wim Graven kenmerkte zich door bouwactiviteiten. Na de derde verbouwing waren we een medische ruimte, krachthonk, kleedkamers en diverse multifunctionele ruimten rijker en kijken we met enige trots naar het bereikte resultaat.Omdat de club zo hard is gegroeid staan de laatste jaren de herziening van de clubstructuur en de kwaliteitszorg in de aandacht. Nieuwe initiatieven, zoals recreatiesport overdag, zijn nu al in een vergevorderd stadium. Nordic walking is opgenomen in het brede pakket wat de vereniging bied. Kortom, een vereniging waar eenieder iets van zijn gading kan vinden.

Omdat de vereniging een volwassen club voor wedstrijdatleet, topsporter en recreant is, werd in 2004 besloten om AV Nijmegen en Pro-Athletics weer samen te voegen, en werd de vereniging omgedoopt in Nijmegen Atletiek.

Lees meer op Wikipedia over Nijmegen Atletiek

Nijmegen Atletiek Verenigingsnummer V0018426 © 2018
Contact / Sitemap
Compatible met Firefox 18.0.2+ en Internet Explorer 9+ beste weergave in 1280x1024

Ogenblik a.u.b. ...